Nieuwe Maan in Tweelingen 5 juni 2016

Dromen en Bedrog

De afgelopen dagen moest ik mijn stukje over de nieuwe maan schrijven. Dat commitment ben ik nu eenmaal met mezelf aangegaan. Vervelend genoeg naderde de deadline terwijl ik maar niet kon vatten hoe ik ‘m kon duiden. Nou was ik niet van plan om dan maar wat te verzinnen, maar ook niet om dan maar niets te schrijven. Dilemma. Hoe kan ik eerlijk zijn en toch iets schrijven. Of moet ik dan maar schrijven dat ik niets te zeggen heb. Dan kan ik maar beter helemaal niets schrijven.

Maar vanochtend werd ik gered uit mijn dilemma, op een weliswaar niet al te prettige manier.  Ik had het genoegen in een flinke discussie verzeild te raken over idealisme en realisme, waarbij mijn dromen onderworpen werden aan een flinke dosis realiteitszin. Behoorlijk confronterend. Hoe gegrond zijn mijn gedachten, zijn ze op luchtkastelen gebaseerd, of hebben ze een stevig fundament? Verkeer ik in een droomwereld, of sta ik met beide benen op de grond? Verzin ik alles ter plekke, of is alles volledig doordacht? Nu ben ik een behoorlijke dromer, maar zeker ook een denker. Het evenwicht raakt soms echter in het geding. Dus, hoewel ik het niet leuk vind, ben ik toch blij dat er af en toe iemand is die me weer met beide benen op de grond zet. Ben ik eerlijk in alles wat ik doe en zeg, of schets ik de werkelijkheid soms mooier dan ie is? Hoe eerlijk ben ik tegen mezelf? Ben ik ergens afgedwaald van mijn oorspronkelijke gedachten en idealen en zo ja in hoeverre, waardoor en waarvoor? Hoe spelen gemakzucht, angst, ingesleten patronen, de media, de mensen om me heen daarin een rol? Intrigerende vragen, die me de komende maand zeker zullen blijven volgen.

Want deze vragen blijken precies aan te sluiten bij het thema van deze nieuwe maan. Die gaat namelijk over gedachten (Tweelingen), visie (Boogschutter) en afdwalen (Neptunus en Jupiter). Over de grootsheid van je dromen en idealen (aspecten met Jupiter en Neptunus), en de confrontatie met de realiteit (oppositie met Saturnus). Het kan zijn, zoals in mijn geval, dat die confrontatie van buitenaf komt. Maar, en dat gebeurde bij mij in tweede instantie, ook dat je realistische vragen durft te stellen bij je gedachten en idealen. Zodat je dieper doordringt tot wat je werkelijk denkt en vindt. Je kunt dan niet anders dan je angst overwinnen, uit je droomwereld stappen en de confrontatie aangaan met jezelf en al wat zich afspeelt in je eigen hersenpan.

CopernicusTijdens de discussie hoorde ik op de radio opeens in een interview met een astronoom de zin “wie weet staat er wel een nieuwe Copernicus op, die ons wereldbeeld totaal omvergooit”. Daar heb je het alweer: in hoeverre is wat ik denk de waarheid? Hoe meer je weet, hoe meer je realiseert dat je de werkelijkheid altijd alleen via jezelf, je eigen zintuigen en eigen hersenen en bovendien alleen met de kennis die je tot je beschikking hebt, kunt waarnemen en interpreteren.

Maar over welke maan hebben we het eigenlijk? Zondag 5 juni om vijf uur ‘s ochtends botst onze maan ogenschijnlijk op de zon. Ze verdwijnt voor enkele dagen in haar stralen, om er gelouterd weer uit te komen. Deze keer gebeurt dat in het teken Tweelingen, terwijl de planeet Venus de Zon en de Maan vergezelt. Een heerlijk romantisch koppel zou je denken, ware het niet dat zij gedrieën Saturnus recht tegenover hen zien, die tracht het drietal op het rechte pad te houden. En dat is misschien wel nodig ook, want overmoed en verkeerde inschattingen liggen op de loer, met vierkantaspecten naar Jupiter, die de neiging heeft alles te overdrijven en overmatig positief te zien, en Neptunus, die daar liefst nog een schepje bovenop doet en van idealen liefst volledige droomkastelen maakt, waardoor gedachten worden gekleurd door een dikke vette roze bril.

Nw-Mn-Tweel-juni-2016Voor de liefhebber: Zon staat nu conjunct Maan conjunct Venus in Tweelingen, oppositie Saturnus in Boogschutter en vierkant Jupiter in Maagd en vierkant Neptunus in Vissen. Saturnus en Neptunus staan op 12 graden, de rest allemaal op 14 graden. Een dynamische molen vol uitdagingen. Stevige discussies horen daar zeker bij.

Het is een goede maand om je gedachten te ordenen, liefst door te schrijven of te dichten, maar ook door werkelijk te communiceren met al wie je lief is. Te discussiëren wellicht over ‘de Waarheid’, ‘jouw Waarheid’. Misschien zie je tal van nieuwe kansen en barst je van de nieuwe ideeën. Maar droom je dromen nog even op papier, en hang ze nog niet aan de grote klok. Over twee weken, als de volle maan bij Saturnus op bezoek is in het teken Boogschutter, kun je veel beter concrete beslissingen nemen en knopen doorhakken  vanuit een veel meer geaard standpunt.

Kijk ook eens naar de Mercurius in je eigen horoscoop. Wat is kenmerkend voor jouw manier van denken (in welk teken staat jouw Mercurius) en op welk levensgebied richt jij je analytische vermogens het best (in welk huis staat jouw Mercurius)?

Als je planeten op 14 graden in welk teken dan ook hebt staan, dan zul je de effecten van deze nieuwe maan mogelijk waarnemen. Heb je planeten rond die graad in Tweelingen, Boogschutter, Maagd of Vissen, dan zul je de effecten zeker ondervinden.

Reageren? dat kan ivm spam niet op de site, maar wel via: info@magna-mater.nl

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.